Markku Touronen, laulaja


Markku Touronen on Virroilta, Ylä-Pirkanmaalta tuleva rehti laulumies, jonka elämänmakuisissa tulkinnoissa soi sydän mukana! Tourosen laulajan tie alkoi 90-luvulla ahkerasti keikkaillen suomirock-bändien Mustan Albiinon (Meriittinä Rock SM 1997, 3. sija) Biisejä: http://www.mikseri.net/musta_albiino) ja myöhemmin Meteorin (www.mikseri.net/meteori) solistina, ja jatkui 2000 luvulla DIVARi (www.mikseri.net/divari) -yhtyeessä, niinikään suomipopin parissa. Vuosien varrella musiikkityyli on jalostunut suomirockista rautalankasävyiseen iskelmään, mutta edelleen mennään rock-asenteella. Touronen keikkaili 11 vuotta Beat66 -yhtyeen kanssa ja sen jälkeen muutaman vuoden Markku Touronen Bandin kanssa, josta johdannaisena nykyään keikkakokoonpanona on Markku Touronen Trio. Keikkoja tehdään myös akustisena duona kitaristi Pauli Hannolan kanssa sekä Simple Men -akustisen duon toisena osapuolena. Myös karaokeisännän hommat (SoundByte Karaoke) sekä äänentoistohommat ja vaikkapa Dj:nä levytansseissa kuuluvat repertuaariin.

Lisätään sitten nimen perään duo/trio tai band, niin vuosien varrella Touronen on levittänyt suomipopin ja rautalankaiskelmän ilosanomaa lukuisissa erilaisissa juhlissa, tapahtumissa, soittoruokaloissa… Hän on esiintynyt siellä, missä rehtiä laulajaa on tarvittu. Hommia on tehty enemmän sydämellä kuin dollarin kuvat silmissä.

Jo 25v kestoinen laulajan polku kohtasi eräänlaisen virstanpylvään ensimmäisen oman soolosinglen muodossa kesällä 2015.

Debyytti -soolosinkku  ”Ilta maalaa taivaanrantaa” on Laihialaisen Marko Lapiolahden säveltämä, jonka sävellyksiä ovat levyttäneet mm. Kalle Kaaja & Kulkukoirat ja Pate Mustajärvi.  Laulun sanoittaja on Juho Rintarunsala.  Laulu äänitettiin kesäkuun 2015 alussa Lapiolahden isännöimässä Noisy Silence Studiossa Laihialla (www.noisysilence.net). Singlellä soittavat kokeneet ja ansioituneet, niin ikään etelä-pohjalaiset muusikot Jukka Kinnunen: soolokitara ja Hannu Luostari: rummut. Kaikista muista soittimista (komppikitara, basso, urut) sekä taustalaulusta vastaa Marko Lapiolahti. Debyytti sai erinomaisen vastaanoton paikallisradioissa ja valtakunnallisilla kanavilla, sekä sai osakseen myös listamenestystä ollen yhteensä  11 viikkoa Suomen tanssituimpien TOP30:ssa eli Tätä Suomi tanssii – listalla!

Seuraava single ”Talven kylmät kyyneleet” eli alun perin itsensä Elvis Presleyn v. 1960 levyttämä ”Summer kisses, winter tears” julkaistiin 11/2015 . Laulun on aiemmin suomeksi levyttänyt Topi Sorsakoski & Agents vuonna 1990. Äänitykset tehtiin jälleen Laihialla tutussa Noisy Silence Studiossa ja Marko Lapiolahden hellässä huomassa. Soittajistossa tapahtui muutoksia edelliseen singleen verrattuna. Tällä kertaa kielisoittimista vastasi kokonaisuudessaan vanha Musta Albiino –bändikaveri Jouko Korhonen (myöh. mm. Oliver –yhtyeessä). Rummuissa on edellisen sinkun tapaan Laihialainen Hannu Luostari.

Myös keväällä -16 julkaistu single ”Tyhjää” (Legendaarinen Kaseva -hitti) tuotettiin samassa studiossa ja samalla luotettavalla kokoonpanolla.

Levytyskantaan pienen tauon jälkeen Markku Palasi v. 2019 heinäkuussa julkaistulla ”Kiireettömään Aamuun (säv. Sami ja Marko Lapiolahti. san Juho Rintarunsala)” singlellä, joka sai jatkoa marraskuussa -19 julkaistusta ”Hyvät Elää (säv. Jani Linna. san. Juho Rintarunsala)” –singlestä. Nämä singlet tuotettiin jälleen tutulla tiimillä Marko Lapiolahden Noisy Silence Studiossa Laihialla. Myös bändikokoonpano Markku Touronen Trio julkaisi joulukuussa -19 oman debyyttisinglensä ”Rajaton Kaipaus”, joka on käännöshitti Moon Martinin No Chance –kappaleesta, ja sen on alun perin levyttänyt suomeksi Jukka Itkosen sanoin Topi Sorsakoski & Agents. Vuoden 2019 levytykset sekä 2.4.2020 julkaistu ”Lähelläsi” (säv. & sov. Sami ja Marko Lapiolahti. san. Juho Rintarunsala) (ks. lyriikkavideo: https://www.youtube.com/watch?v=unGdFtbvGYY) ovat tähän mennessä Markun menestyneimpiä Spotifyssa sekä ovat soineet hienosti eri paikallisradioissa ja valtakunnan kanavilla sekä ulkomailla toimivilla suomalaisilla radiokanavilla. Myös Spotifyn soittomäärät ovat olleet mahtavasti nousussa näiden kappaleiden myötä. Uusimmat levytykset ovat 1.11.2021 julkaistu ”Ei aika mennyt koskaan palaa” (säv. B.L. Andrechewsky. san. P.J. Raittinen) sekä 15.11.2021 julkaistut ”Yön tunteina”(säv. &  sov. Kai Jämsä. san. Juho Rintarunsala) ja ”Tulkoon joulu”(säv. & san. Pekka Simojoki).

Singleillään Markku Touronen viimeistään ilmoittautuu osaksi suurten suomalaisten sinivalkoisten miesäänien jatkumoa.

”Itse laulu ja sen tulkinta edustavat kaihoa ja kaipuuta ikuiseen kesään ja rakkauteen. Aikakauteen joka ei ole 60-lukua…ei 70-lukua…se on jokin tuntematon nostalginen aika joka on meidän kollektiivisessa tajunnassamme…. se on mennyt maailma ja aikakausi joka on kaikkien vuosikymmenien välissä… se on se iskelmien ja unelmien satumaa….”

Advertisement